Scroll Top
Geothermie
Realisaties
Geo-Thermics: alle expertise onder één dak

Enkele realisaties van ons geothermiebedrijf Geo-Thermics

De Scheldimmo-groep bestaat uit het Ingenieursbureau Scheldimmo, het Grondboorbedrijf Geo-Thermics en bouwbedrijf Bouwcentrale Schelderode. Deze drie bedrijven zitten letterlijk onder één dak. Van dimensionering over meetstaat en prijsofferte tot uitvoering, één nummer, één contact.
Geen gebakkelei tussen bedrijven of aannemers. Wij nemen onze verantwoordelijkheid: simpel, transparant, eerlijk.

Geo-Thermics: dimensionering en boringen voor geothermie.
Izegem – Ter Beurse – Appartementen

Boringen : 89 boringen van 96m diepte

Warmtepomp: 60 x modulerende warmtepomp van 6 kW

 • Appartementencomplex van 60 wooneenheden, opgesplitst in 4 blokken.
 • Elk appartement is uitgerust met een aparte warmtepompeenheid type Alpha Innotec WZSV62K3M. Het is een modulerende warmtepomp die haar vermogen afstemt op de verwarmingsbehoefte van het appartement dankzij invertersturing op de compressor. De warmtepomp is rechtstreeks gekoppeld aan vloerverwarming doorheen het gehele appartement met een lage stooklijn tot max. 35°C wat het seizoensrendement sterk zal doen oplopen.
 • De warmtepompen hebben een ingemaakte boiler van 178 liter voor aanmaak van sanitair warm water. Eveneens zijn ze uitgerust met een extra warmtewisselaar voor de aanmaak van zeer energiezuinige passieve koeling via de vloerleidingen. Specifiek in dit project werd ook een handdoekdroger in de badkamer geïnstalleerd welke gekoppeld is via een extra 3-wegkeuzeventiel op het verwarmingscircuit.
 • Dankzij de invertersturing kunnen we met een zeer laag vermogen hogere aanvoertemperaturen maken voor enkel deze radiator en dit zonder gebruik van een buffervat. Het comfort is ook in de badkamers op deze manier gegarandeerd zonder andere vormen van bijverwarming.
 • De warmtepompen zijn voorzien van een digitale ruimtethermostaat met automatische stooklijnverstelling en omschakeling tussen verwarmen en koelen.
 • In de slaapkamers is aanvullend naregeling voorzien met ook hier automatische omschakeling tussen verwarmen en koeling.
Munkzwalm – PARKRESIDENTIE GEO-COMFORT – 6 Appartementen
GEBOUWD DOOR AANBESTEDINGSBUREAU SCHELDIMMO

Boringen : 30 boringen van 40 m diepte

Warmtepomp: 6 x modulerende warmtepomp van 6 kW

 • In dit project werden de aanvoer en retourleiding van het bronsysteem individueel per appartement naar binnen gebracht. Ieder appartement is voorzien van een modulerende warmtepomp tot 6 kW verwarmingsvermogen, met een ingebouwde boiler van 180 liter en de mogelijkheid om passief te koelen.
 • Enkele appartementen werden uitgerust met een Alpha Home naregeling. Met Alpha Home regelt de bewoner moeiteloos de temperatuur individueel per ruimte. Onafhankelijk van de warmtevraag in andere ruimtes, schakelt iedere ruimte zelfstandig de warmtepomp in. Zo is het mogelijk de woonkamer op 22°C in te stellen, terwijl in de badkamer 24°C gevraagd kan worden zonder aanvullende badkamerradiator en in de slaapkamer slechts 18°C. Alpha Home regelt enkel voor de badkamer een hogere aanvoertemperatuur in de vloerverwarming dan voor de rest van het appartement.
 • Ook de koeling kan via de app per kamer ingesteld worden. Een maximum aan comfort voor de gebruiker.
Merelbeke – Industrie

Boringen: 1000m

Warmtepomp: 30 kW

Afgiftesysteem: 800m² betonkernactivering

De geothermische warmtepomp met verticale grondboringen is hier toegepast in een trainingscentrum voor renpaarden.

 • De hal is uitgerust met betonkernactivering. Doorheen de betonvloer lopen dampdichte leidingen met een kleine tussenafstand. Hier stroomt water door op een zéér lage temperatuur, aangemaakt door de geothermische warmtepomp. De betonvloer wordt gelijkmatig opgewarmd op en zorgt voor een aangenaam klimaat in de hal.
 • De zwemlaan voor paarden met tegenstroming is uitgevoerd in een massieve betonkuip die eveneens uitgerust is met betonkernactivering. Het water van het zwembad wordt probleemloos op 25° C gebracht met aanvoertemperatuur in de betonwand die 35° C niet overschrijden.
 • Dankzij de passieve koelmodule kan de volledige hal in de zomermaanden koel gehouden worden, en dit terwijl het zwembad wordt verwarmd.
 • De geothermische warmtepomp wordt daarnaast ook gebruikt voor de aanmaak van sanitair warm water in een boiler. Dit water wordt onder meer gebruikt in de wasstraat voor de renpaarden
Ichtegem – Industrie

Boringen: 1782m

Warmtepomp: 60 kW

Afgiftesysteem: 1700m² betonkernactivering

 • De geothermische warmtepomp is een cascadeopstelling van 2 x 30 kW thermisch vermogen, binnen 1 behuizing. Hierdoor kan de warmtepomp in vermogensstappen werken.
 • De warmtepomp is gekoppeld aan 1700 m² betonkernactivering verdeeld over 2 verdiepen.
  Bij betonkernactivering worden dampdichte vloerverwarmingsbuizen mee ingestort in de vloerplaat. De gehele betonplaat werkt als een thermische buffer zodat vermogenspieken worden vermeden. De legafstand van de leidingen is zodanig gedimensioneerd dat er op zéér lage temperatuur kan verwarmd worden, wat het rendement van de geothermische warmtepomp ten goede komt.
 • Het water-glycol mengsel van 10 à 12° C uit het verticaal bronsysteem kan in de zomermaanden ook gebruikt worden om het gebouw passief te koelen op een zéér energiezuinige manier.
 • Het systeem is gekoppeld aan een buitenvoeler om dynamisch in te spelen op de gemiddelde buitentemperatuur.
 • Elk verdiep heeft een aparte regelbare binnentemperatuur.
Uniek in Vlaanderen:
één aanspreekpunt om te bouwen met geothermie:
de Scheldimmo-groep!