GEOTHERMIE
hoe werkt het?
DE GEOTHERMISCHE WARMTEPOMP

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

  • De 2 à 6 aardsondes (aantal afhankelijk van de omvang van uw woning) worden verticaal in de grond gebracht met de hoogtechnologische boormachines van Geo-Thermics.
  • De aardsondes worden op een 7-tal meter van elkaar geplaatst.
  • Elke aardsonde bestaat uit 2 Socarex buizen die beide, al naargelang de energiebehoefte, van 50 to 150 m naar beneden gaan om vervolgens terug naar boven te komen.
  • Zij worden ca. 80 cm onder de grond onderling verbonden met de buizen van de andere aardsondes en zitten voor niets in de weg.
  • Elke buis heeft een diameter van ca. 3 cm en is gevuld met water gemengd met antivriesmiddel.
  • De temperatuur van de aarde is ongeveer 10° C. Het water in de buizen neemt de temperatuur van de aarde aan, zijnde 10° C.
  • Uiteindelijk komt na verbinding van alle aardsondes 1 buis (Ø 3 cm) de woning binnen naar de warmtepomp en na afgifte van de warmte van het water verlaat de buis de woning. We hebben dus een gesloten circuit.

WAAROM GEEN GAS MET ZONNEBOILER?

Onze eerlijke vergelijkingen van meerinvestering en verbruik zeggen al genoeg, maar toch nog even zeggen dat het verbruik voor verwarming met geothermie ivg. met gas 3x lager ligt en omdat bij Scheldimmo geothermie € 0 duurder is! Geothermie kan bovendien beneden én boven machtig koelen. Met gas kan niets gekoeld worden tenzij er bijkomend geïnvesteerd wordt in een energieverslindende airco.

 

EN WAAROM GEEN LUCHT/WATER WARMTEPOMP?

Omdat bij Scheldimmo geothermie € 0 duurder is dan een lucht/water warmtepomp, en je hoeft geen expert te zijn om in te zien dat de geothermische warmtepomp zowel in winter als in zomer van een ander kaliber is dan de lucht/water warmtepomp.

Of zoals Daikin (nochtans producent van Lucht/Water warmtepompen) het schoorvoetend toegeeft: “ Het rendement van een warmtepomp is niet voor elke soort warmtepomp gelijk. De opbrengst van een warmtepomp stijgt immers als er warmte geput wordt uit een natuurlijke bron met een constante temperatuur. Daarom heeft en lucht-lucht warmtepomp het laagste rendement, omdat dit type warmtepomp tijdens de koude wintermaanden veel energie nodig heeft om de koude lucht op te warmen terwijl er in de zomer heel wat energie nodig is om de lucht af te koelen. Warmtepompen die warmte putten uit grond of water zullen daarom voor een hogere opbrengst zorgen.”

 

Put Geothermie de bodem uit?

In tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd, put geothermie met vertikale aardsondes de bodem niet uit. Scheldimmo heeft een onafhankelijke casestudy laten maken, die kan u hier bekijken.

geothermie met verticale aardsondes is veruit de meest efficiënte manier van verwarmen én van koelen op de markt!