Scroll Top
GEOTHERMIE
Live gemeten
METINGEN BEWIJZEN WAT WE VERTELLEN

Ingenieursbureau Scheldimmo en grondboorbedrijf Geo-Thermics weten al veel langer dat de cijfers bewijzen dat geothermie de énige juiste keuze is. Die bewijzen worden verzameld door het energieverbruik van Geothermie live te meten. Alle data van één van de gerealiseerde geothermiehuizen worden immers digitaal doorgestuurd en zijn voor iedereen toegankelijk.

Alleenstaande woning (216m²) in Lochristi

De metingen gebeuren sinds 2011. Uiteraard zijn onze huidige modulerende warmtepompen nog performanter. De woning is een alleenstaande nieuwbouwwoning geplaatst volgens het geothermiehuisconcept. Een goed en compact ontwerp van de woning laat toe een globaal isolatiepeil van K-30 te behalen, dit door toepassing van 8 cm PUR in de spouw en op de vloerplaat, 18 cm minerale wol tussen de spanten van het dak, beglazing met een k-waarde van 1.0 W/mK en een energiezuinig ventilatiesysteem C+EVO.

De geothermische warmtepomp van 8 kW,met ingebouwde passieve koelmodule, heeft een extern opgestelde boiler van 285 liter. Hierdoor kan de geothermische warmtepomp op een energiezuinige manier instaan voor verwarming, sanitair warm water maar ook koeling in de zomer. Het netto energieverbruik dat vermeld wordt is het totale eindenergieverbruik in kWh dat verbruikt wordt door het geothermisch warmtepompsysteem.

En dan nog een woordje over het verluchtingssysteem

Scheldimmo past dit systeem bewust niet toe omdat de geothermische warmtepomp zo’n duur systeem overbodig maakt. De hoeveelheid warmte die wordt afgezogen is ongeveer 50 kWh op weekbasis. Op jaarbasis is dit dus een 50 kWh x 52 weken = 2600 kWh. Als deze hoeveelheid warmte kan opgewarmd worden door de warmtepomp (met een rendement van 6) komt dit overeen met een elektrisch verbruik van ongeveer 435 kWh (2600 gedeeld door 6) of ongeveer €100 op jaarbasis. In de veronderstelling dat deze warmte 80 % zou gerecupereerd worden met een balansventilatiesysteem D met terugwinning, zou met deze €80/jaar (80% van €100) de meerkost, het vervangen van de koolstoffilters (€500) én het jaarlijks kuisen van de verluchtingsbuizen (€100) van een balansventilatiesysteem D moeten terugbetaald worden. Het moge duidelijk zijn, dit systeem kan zichzelf nooit terugbetalen in vergelijking met het systeem C+ EVO II SmartZone.

 

dat geothermie de meest energie-efficiënte oplossing is bewijzen we (letterlijk) elke dag!